Hasznos tanácsok a januári útdíjfizetéshez

Nincsenek érdemi változások 2017. januárban az e-matricás rendszerben. Nem emelkedtek az árak, nem kerültek bevezetésre újabb díjkategóriák. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózat csak az M86-os autóúttal és M85-ös autóút tavaly még nem díjköteles szakaszával bővült.

A személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2017. január elsejétől mindössze a gyorsforgalmi hálózatba bekapcsolt M86 autóúttal valamint az M85 autóút Csorna-kelet csomópontja és az M85-M86 elválási csomópontja közötti szakaszával bővül, más módon nem változik. A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló 37/2007. (III. 26.) GKM rendelet módosításával az M85 és az M86-os autóút teljes hosszában az e-matricás díjköteles úthálózat részévé vált 2017. január 1-től. A díjfizetés nélkül használható gyorsforgalmi utakról ITT tájékozódhat.

Az e-matrica vásárlás során érdemes figyelembe venni, hogy a 2017-es évre vonatkozó éves országos jogosultságot és megyei matricákat 2017. január 1-jén 00:00 órától lehet használni, akkor is, ha azok a 2016. december 8. és december 31. között biztosított elővásárlás során kerültek megváltásra. Nem kell azonban az év elején sietnie annak, akinek 2016-os országos éves vagy megyei e-matricája van, hiszen ezek 2017. január 31-én éjfélig érvényesek. A tavaly megváltott havi jogosultságok természetesen átnyúlhatnak a következő évre, azaz például egy 2016. december 28-án vásárolt havi jogosultság 2017. január 28-ig érvényes.

Az e-matricát néhány kattintással meg lehet vásárolni az interneten keresztül az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, mobilról SMS-ben, applikációval vagy weben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. saját felületein vagy viszonteladóinál, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban és saját értékesítési pontjain (Rajka, Hegyeshalom), illetve Társaságunk országszerte megtalálható viszonteladóinak bármelyikénél (pl.: benzinkutakon). Nagyobb flották esetében csoportos megrendelésre is van lehetőség a honlapon szereplő feltételeknek megfelelően.

A tipikus felhasználói tévesztések elkerülése érdekében a vásárlás során érdemes odafigyelni arra, hogy az e-matricát a megfelelő díjkategóriában váltsuk meg. Így a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsira (pl. 7 főnél több utas szállítására alkalmas járművekre), a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és a lakóautókra a D2 kategóriában kell megváltani az úthasználati jogosultságot. Ez abban az esetben is így van, ha egyébként a D1 és D2 országos matricák ugyanannyiba kerülnek, hiszen a díjrendelet értelmében a nem megfelelő díjkategóriában megváltott jogosultság is jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat is.

Vásárlás során, még az e-matrica kifizetése előtt a díjkategória mellett feltétlenül ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés helyességét, és az érvényességi időt. Személyes vásárlás esetén az ügyfél aláírásával, internetes, ill. mobilról történő tranzakció során pedig elektronikus válaszüzenetében igazolja vissza az adatok helyességét.

A közlekedői és az útdíjfizetési szokásokkal kapcsolatban érdemes hangsúlyozni, hogy az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után. Társaságunk ellenőrző rendszere a kamerák alatt/mellett elhaladó autóról (a rendszáma alapján) azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával.