Január 31-én lejárnak a tavalyi éves autópálya-matricák

A 2016. évi országos és megyei vignettákkal 2017. január 31-én éjfélig lehet közlekedni.

Napokon belül lejárnak a 2016. évre váltott országos és megyei e-matricák. A tavalyi vignettákkal 2017. január 31-én, kedden éjfélig lehet jogszerűen közlekedni a hazai biztonságosabb, gyorsabb és kényelmesebb utazást biztosító autópályákon és autóutakon. Az idei e-matricák megváltását érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni.

A használati díjas e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot (e-matricát) bármikormegválthatja a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. weboldalán, az ematrica.nemzetiutdij.huoldalon, valamint megvásárolhatja Társaságunk ügyfélszolgálati irodáiban és saját értékesítési pontjain. Munkatársaink országszerte 18 ügyfélszolgálati irodában, valamint a Rajkán és Hegyeshalmon lévő értékesítési pontjainkon állnak rendelkezésre. Emellett az e-matrica megváltására van lehetőség SMS-ben, mobilalkalmazás segítségével, illetve weben vagy mobilweben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladóin keresztül, valamint Társaságunk viszonteladó partnereinél, pl. benzinkutakon, utazási irodákban is.

A NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban természetesen az autópálya-matrica vásárlás mellett olyan e-matricával kapcsolatos ügyek intézésére is van lehetőség, amelyek személyes jelenlétet igényelnek. Ilyen esetek például a rendszám, a felségjel vagy a díjkategória elírásának és az esetleges kettős vásárlás utólagos korrigálása, az e-matrica átírása másik járműre, ügyintézés lopás vagy totálkár esetén, illetve cseh, szlovén és osztrák e-matrica vásárlása, vagy éppen pótdíj ügyintézés.

Fontos tudni, hogy az e-matricát minden esetben a díjköteles gyorsforgalmi útra (autópálya, autóút) való felhajtás előtt kell megváltani, a pályamatrica megvásárlása soha nem jelent visszamenőleges jogos úthasználatot. A vásárláskor, még a fizetés előtt ellenőrizni szükséges a rendszámot, a felségjelet, a járműkategóriát és az érvényességi időt! Amennyiben valaki érvényes e-matrica nélkül, vagy nem a megfelelő vignettával közlekedik, jogosulatlan úthasználatot követ el, és pótdíj kiszabására számíthat, amelynek alap összege 14.875 forint.

Mint ismert, 2017. január 1-től lényegi változás nem történt az e-matricás rendszerben. Nem kerültek bevezetésre új díjkategóriák, és az e-matricák ára sem változott idén sem. Utóbbi a legnépszerűbb D1-es kategóriában (89%-a az összes e-matricának) hatodik éve, 2012 óta változatlan. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózat 2017-től az M86 autóúttal és az M85 autóút tavaly még nem díjköteles szakaszával bővült, ennek megfelelően új termékként bevezetésre került a Vas megyei e-matrica.