E-útdíj: könnyen elkerülhetők a sorozatos bírságok

Egyre több fuvarozó használja a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ingyenesen igénybe vehető bírságriasztás és alacsonyegyenleg-értesítő szolgáltatásait. A két funkció nagy segítséget jelent a fedélzeti eszközök helyes használatában és a sorozatos bírságok elkerülésében. Jelentőségük tovább nő a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó bírságolási szabályok 2017. november 12-i változásával.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer négy évvel ezelőtti indulása óta a működési tapasztalatok és a fuvarozók észrevételei alapján folyamatosan fejleszti az alkalmazott technológiai megoldásokat. A társaság az elmúlt években több olyan ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást vezetett be, amelyek segítséget nyújtanak a járművezetőknek abban, hogy úthasználatukat minél könnyebben és a szabályoknak megfelelően tudják bevallani, valamint védik őket a szabályszegések nem szándékolt elkövetésétől.

Ezek egyike a 2015 júliusa óta elérhető bírságriasztás funkció, amelynek aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak, hogy elkerülhető legyen a sorozatos bírságolás. A szolgáltatás a HU-GO rendszerben regisztrált úthasználók számára érhető el, akár viszonylati jegy váltásával, akár fedélzeti eszköz segítségével tesznek eleget útdíjfizetési kötelezettségüknek. Alapbeállításként inaktív, a regisztrált felhasználóknak kell bekapcsolniuk HU-GO profiljukban. A riasztás funkciót a fuvarozók által használt gépjárművek 71,5 százalékában aktiválták eddig, tavaly ugyanez az arány még csak 60 százalék volt.

A rendszer figyelmeztető jelzése több okra vezethető vissza. Hibásan megadott felségjel, rendszám vagy díjkategória ugyanúgy állhat a háttérben, de az is elképzelhető, hogy fedélzeti eszköz (OBU) használata esetén azért érkezik üzenet, mert az észleléstől számított 30 percen belül nem érkeztek be adatok a NÚSZ rendszerébe az úthasználati jogosultság megváltásával kapcsolatban. Emellett arra is figyelmeztethet, hogy a járműben használt OBU az észlelés időpontjában az érvénytelenített fedélzeti eszközök nyilvántartásában szerepelt, és a díjköteles útszakasz használatának megkezdése előtt más módon (viszonylati jegy váltásával) sem keletkezett úthasználati jogosultság.

A riasztás funkció használata lehetőséget biztosít arra, hogy a fuvarozók az első jelzést követően a megadott adatok ellenőrzésével és pontosításával, szükség esetén egyenlegfeltöltéssel elkerüljék a sorozatos bírságokat. Hangsúlyozni kell azonban, hogy jogosulatlan úthasználat esetén a szolgáltatás nem változtatja meg a bírságolás rendjét.

A NÚSZ másik ingyenes szolgáltatása az alacsonyegyenleg-értesítés, amely a felhasználó által meghatározott kritikus szint elérése esetén figyelmeztet, így elkerülhető, hogy ne legyen fedezet a folyamatban lévő fuvarok útdíjának kiegyenlítésére. Ha a számlán nincs elég fedezet az útdíj rendezésére, az OBU azonnal felkerül az érvénytelenített fedélzeti eszközök listájára, és a továbbiakban nem biztosít lehetőséget az úthasználat bevallására. A funkció aktiválásakor szabadon megválasztható, hogy milyen határösszegnél küldjön értesítést a rendszer (a minimum azonban 6000 Ft). Ezt az összeget érdemes úgy beállítani, hogy az úthasználónak legyen elég ideje az egyenleg feltöltésére. 

A két funkció használatával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy 2017. november 12-től megváltoznak a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó bírságolási szabályok. A módosított jogszabály (410/2007. számú Kormányrendelet) az eddigiektől eltérően jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon, és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől.

A rendelet a bírságtételeket azon elv szerint osztja három különböző kategóriába, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órás idősávon belül történtek-e további szabályszegések. Ez alapján az úthasználó mérsékelt, normál vagy emelt bírságösszegre számíthat. Ez azt jelenti, hogy a NÚSZ bírságriasztás szolgáltatása nem csak a sorozatos bírságolás elkerüléséhez nyújt védelmet, hanem az emelt összegű bírság megfizetésétől is megóvja az úthasználót, ha időben korrigálja hibáját.

A hazai e-útdíj rendszer mintegy 6745 km hosszú díjköteles úthálózatán a NÚSZ összesen 110 fixen telepített díjellenőrző portálja, valamint 45 darab mobil adatgyűjtő járműve segítségével ellenőrzi az úthasználati jogosultság meglétét. Ennek megállapítása minden esetben az adott gépjármű forgalmi rendszáma alapján valós időben történik. Jogosulatlan úthasználat esetén az adatok zárt rendszeren keresztül kerülnek a bírságot kiszabó hatósághoz, vagyis a rendőrséghez. 

A vonatkozó jogszabály alapján sem a NÚSZ-nak, sem az eljáró hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége: minden mulasztást kötelezően bírság követ. Ez független attól, hogy a konkrét ügyben a fuvarozó cég, vagy a fuvarozást végző munkatárs hibázott, ahogyan attól is, hogy nem szándékolt tévesztés, esetleg szándékosság áll a háttérben.