Elstartolt a koszovói projekt

2018. november 15-én, magas szintű államközi találkozó keretében, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében írt alá együttműködési megállapodást a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. leányvállalata, a Toll Service Zrt. a Koszovói Infrastruktúráért Felelős Minisztériummal, Pristinában.

A nagyszabású eseményen a NÚSZ Zrt.-t Bartal Tamás vezérigazgató és Kitta Gergely stratégiai és kormányzati kapcsolatok igazgató, míg a Toll Service Zrt.-t Varga Zoltán vezérigazgató képviselték. A szerződés alapján a Toll Service Zrt. közreműködésével, mintegy 6 millió euró értékben közlekedésbiztonsági és közlekedési rendszerfejlesztési beruházások valósulhatnak meg a balkáni országban. A projekt finanszírozásának alapját többek között a Magyarország által Koszovónak nyújtott, 62 millió eurós kötött segélyhitel-program jelenti.

A NÚSZ Csoport története és nemzetközi tevékenysége szempontjából egyaránt kiemelten fontos megállapodást a magyar fél részéről Varga Zoltán vezérigazgató és Pal Lekaj infrastruktúráért felelős miniszter látta el kézjegyével. A NÚSZ Csoport háromfős delegációja, az Infrastruktúra Minisztérium első számú vezetői mellett, megbeszéléseket folytatott Behgjet Pacolli miniszterelnök-helyettes külügyminiszterrel, a koszovói magyar diplomáciai misszió vezetőivel, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara balkáni tagozatának vezetőjével. A nemzetközi megállapodás égisze alatt a jövőben közlekedésbiztonsági, tengelysúly-mérési, mobil forgalom-adatgyűjtési, közlekedés-információs és járműkövetési rendszerek épülhetnek ki, amely technológiák akár az útdíjszedés bevezetésének alapját adhatják Koszovóban. A tervek szerint még az idén szakértői csapat utazik Pristinába a projekt folytatásának további megvalósítása céljából.