Hogyan működik az útdíjellenőrzés? - Gyetván Csaba megmutatja

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. egyik feladata a hazai díjköteles utakon a jogosulatlan úthasználatok kiszűrése mind a használati díjas e-matricás rendszer, mind pedig a megtett úttal arányosan fizetendő HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszer vonatkozásában.

Társaságunkat ezen feladatának teljesítésében többek között a díjköteles utakra telepített 126 darab fix ellenőrző pont (portál), 40 darab mobil, díjellenőrzést végző jármű, valamint 8 megállításos ellenőrzést lebonyolító egység segíti. Ezen berendezéseknek és járműveknek, valamint a kapcsolódó zárt informatikai rendszernek köszönhetően kollégáink lényegében a díjköteles úthálózat bármely pontján, bármikor tudják ellenőrizni az úthasználati jogosultság meglétét.

Az általunk működtetett díjellenőrzési rendszer működéséről Gyetván Csaba segítségével készítettünk egy kisfilmet, amelyből többek között kiderül, mit látnak a kameráink, hogyan néznek ki belülről a díjellenőr autóink, és hogyan működik például a menet közbeni ellenőrzés.