Korszerűsítette útdíjellenőrzési rendszerét a NÚSZ

Az új, menet közbeni ellenőrzést a trükközők sem kerülhetik ki

Új fejlesztéssel korszerűsítette az úthasználati jogosultságok ellenőrzését a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. – számolt be társaságunk keddi sajtótájékoztatójáról az MTI. Az eseményen Bartal Tamás vezérigazgató közölte, hogy a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek – köztük az úgynevezett szellemkamionok – ellenőrzési lehetőségei bővültek. A rendszer szemből, menet közben, a legkorszerűbb kamerával készít videófelvételt, ezért az ellenőrzés kikerülhetetlen, értelmetlenné teszi a trükközést.

A fejlesztésnek köszönhetően az ellenőrzések hatékonysága a hagyományos – kapus és helyszíni gépjárműves – módszerekhez képest többszörös. A tesztelés során, idén április végéig majdnem 3600 feldolgozott esetből 67-et adtak át bírságolásra a hatóságnak a menet közbeni ellenőrzésekből. A kedvező tapasztalatokat követően a NÚSZ az újfajta ellenőrzést a jövőben az e-matrica rendszerre is kiterjesztheti.

Bartal Tamás hangsúlyozta: nem a büntetést, hanem a jogszabálykövető magatartást kell erősíteni, de a trükközők kiszűrése a tisztességes fuvarozók érdekeit védi. A vezérigazgató elmondta, hogy a menet közbeni ellenőrzés látókörébe került visszaélők döntő része más szabályokat is áthág, ezért több szempontból is fontos a csalárd vállalkozók piacról történő kiszorítása. A NÚSZ Zrt. tavaly az e-matrica rendszerben mintegy egymillió pótdíjas esetet, a 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozó e-útdíj rendszerben negyedmillió jogosulatlan úthasználatot észlelt.

Az alábbi videó az új, menet közbeni útdíjellenőrzés módszerét mutatja be.