Közel 3 millió esetben segített a 60 perces türelmi idő

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a 60 perces türelmi idő. A bevezetése óta összesen közel 3 millió esetben éltek a közlekedők ezzel a könnyítési lehetőséggel, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) Üzleti Intelligencia Osztályának adatai szerint.

A vonatkozó szabályozás alapján, Magyarországon az úthasználati jogosultságot alapvetően a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni. A 60 perces türelmi idő többek között azoknak a jóhiszemű úthasználóknak jelent segítséget, akik véletlenül tévednek fel a fizetős autópályákra, autóutakra, eltévesztik megyei e-matricájuk határát, vagy – mivel ritkábban használják a díjköteles szakaszokat – egyszerűen megfeledkeznek az e-matrica-vásárlás szükségességéről. Az ügyfélbarát szabálynak köszönhetően a közlekedőknek a díjköteles útra való felhajtást követően még 60 perc áll a rendelkezésére a jogosultság megvásárlására, aminek köszönhetően elkerülhető, hogy az úthasználónak pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezzen.

„A 60 perces türelmi idő 2018 januárjától került bevezetésre. Már abban az évben több mint 650 ezer, 2019-ben bő 610 ezer, 2020-ban majdnem 430 ezer, a tavalyi év során pedig ismét valamivel több mint 600 ezer közlekedő tudott élni – akár többször is – a lehetőséggel. Bevezetése óta közel 3 millió alkalommal vásároltak utólag, de 60 percen belül autópálya-matricát az autósok.” - mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója.

„A legtöbben az adott évben mindössze egy alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel. Éves szinten nagyjából 100 ezer olyan egyedi rendszámot látunk a rendszerünkben, amelyre egynél több alkalommal történt így vignettavásárlás. Ez az utólag szabályosan vásárlók körülbelül 16-17 százalékát teszi ki.” – fejtette ki Bartal Tamás.

Bár kevesen, de azért olyanok is akadnak, akik rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel, 2018-ban egy német, 2019-ben egy román, 2020-ban és 2021-ben pedig egy-egy magyar felségjelzésű jármű volt a rekorder, előbbi kettőre 23 és 24, utóbbi kettőre pedig 21 és 22 esetben történt utólagosan, szabályosan, 60 percen belül e-matrica-vásárlás.

A NÚSZ Zrt. rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy aki a díjköteles gyorsforgalmi úton haladva jön rá, hogy a járművére nem rendelkezik érvényes autópálya-matricával, az semmiképpen ne essen pánikba! Ugyanis a felhajtástól számítva 60 percen belül még megvásárolhatja az úthasználati jogosultságot anélkül, hogy később pótdíjat kellene fizetnie. A legjobb megoldás ilyen esetben, ha az érintett autós, motoros biztonságosan megállva a legközelebbi lehetőségnél, akár online a NÚSZ Zrt. hivatalos értékesítő felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, akár személyesen egy benzinkúton megveszi a számára legmegfelelőbb pályamatricát.