#közlekedjbiztonságosan 2022

2022 a biztonságos közlekedés éve a NÚSZ Zrt.-nél. Immár negyedik éve kapcsolódik a Közlekedési Kultúra Napjához a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.). A társaság 2022-ben egész éves kampánnyal csatlakozott a Közlekedéstudományi Egyesület kezdeményezéséhez.

A 2022. május 11-én elstartolt #közlekedjbiztonságosan kampány célja azt elérni, hogy a közlekedésben résztvevők számára a tudatos, egymásra odafigyelő, higgadt, toleráns magatartás legyen a természetes - minél szélesebb körben.

Az idei kampány fő üzenete: A közút nem versenypálya!

Nem a gyorsaság az elsődleges cél, hanem a biztonság. A közutakon természetesen más szabályok érvényesek, mint egy versenypályán, egy szempont azonban közös: fejben ott kell lennünk, amikor elindulunk - mindkét helyen.

A #közlekedjbiztonságosan kampány keretében a NÚSZ Zrt. együttműködik a Hungarian Police Rallye Teammel (HPRT), a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és a Magyar Autóklubbal, valamint a többszörös nemzetközi autósport bajnokcsapattal, a M1RA-val.

Az elsősorban a fiatal és középkorú korosztály elérését megcélzó kampány során a NÚSZ Zrt. edukációs videósorozatot indított májusban, az év hátralévő részében pedig számos közlekedésbiztonsági témájú akció, előadások, workshopok megvalósulására kerül sor, és készülnek ilyen tartalmú kiadványok is.

A kampány

2022. 09.13.

A büntetőfékezés nem játék, akár emberéletekbe is kerülhet

Figyelemfelhívó videó készült a #közlekedjbiztonságosan kampány keretében

A büntetőfékezés nem játék! – erre irányítja rá a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.), a Magyar Autóklub (MAK) és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) együttműködése keretében elkészült rövid videó, amely egy „klasszikus” büntetőfékezéses esetet teljesen újszerű módon mutat be, részben rávilágítva annak esetleges pszichológiai hátterére és következményeire is. A videó a NÚSZ Zrt. #közlekedjbiztonságosan kampányának részeként valósult meg.

Szinte hétről hétre látni újabb és újabb büntetőfékezést bemutató videókat a világhálón, a médiában, a közösségi felületeken, annak ellenére, hogy egy ilyen eset súlyos közlekedési bűncselekménynek számít, akkor is, ha nem történik baleset. A Büntető Törvénykönyv a közúti veszélyeztetést három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, sőt, akár nyolc évet is kaphat az az elkövető, aki súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, és akár tizenötöt is, ha kettőnél több ember halálát okozza ezzel.

A NÚSZ Zrt. idén immár negyedik éve, ez alkalommal egy egész éves kampánnyal kapcsolódott a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedési Kultúra Napja kezdeményezéséhez, és második alkalommal indította útjára #közlekedjbiztonságosan kampányát. A társaság célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a közlekedésben résztvevők számára a tudatos, egymásra odafigyelő, higgadt, toleráns magatartás legyen a természetes - minél szélesebb körben. A kampány legújabb eleme „A büntetőfékezés nem játék!” című videó, amely a NÚSZ Zrt. YouTube csatornáján is megtekinthető. A kampány eddig megvalósult elemeiről, kiadványokról, további videókról a nemzetiutdij.hu oldalon lehet tájékozódni. A cikk egész évben folyamatosan frissül.

A Magyar Autóklub 122 éves fennállása óta kiemelten fontos feladatának tartja a közlekedési kultúra fejlesztését és évtizedek óta élen jár a közlekedésbiztonság tudatosításában. Számos kampánnyal igyekeznek hatékonyabbá, biztonságosabbá és nem utolsó sorban kulturálttá tenni a hazai közlekedést, ezért is csatlakoztak a NÚSZ Zrt. #közlekedjbiztonságosan kampányához. Az ország legnagyobb autós közösségeként a MAK legfőbb célja, hogy figyelemfelhívással a közlekedők nézőpontján változtatva, egy békésen és biztonságban közlekedő közösséget alakítson ki.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács programjainak célja olyan attitűdök formálása, melyek megalapozhatják a magunk és az egymás iránti felelősségvállalást, a közösségépítést, annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá, netán elkövetővé. Különösen fontos ez a felnövekvő nemzedék tekintetében, akikért mi felnőttek – legyünk akár szakemberek, akár civilek – felelősséggel tartozunk. Az ő biztonságukat nekünk kell megteremtenünk, és nekünk kell kialakítanunk azokat a viselkedési formákat, melyek a jövőben is garantálják épségüket az élet minden területén, így az utakon is. Ez az oka annak, hogy az NBT támogat minden olyan kezdeményezést, mely hozzájárul a szabálykövető magatartás valamint a megfelelő döntési képesség kialakításához.

2022. 09.01.

#közlekedjbiztonságosan: miért tartjuk hasznosnak a M1RA Academy-t?  

"Minden srácnak megdobban a szíve, amikor egy versenyautót lát vagy hall elhaladni. Ez egy varázslatos világ, amiben szeretnének részt venni a fiatalok." - árulta el Sári Zoltán, a M1RA oktatási programjának vezetője.

A M1RA Academy az autószerelő diákok meglévő elméleti tudása mellé komoly szakmai tapasztalatot ad, a fiatalok a Swift Cup Europe keretében izgalmas helyszíneken, nagyon izgalmas körülmények között sajátíthatnak el olyan, kiemelkedően fontos és hasznos kompetenciákat, amelyeket a hagyományos képzés keretében, az iskolapadban nem lehet megtanulni.

Melyek ezek a kompetenciák? Mit tanulhatnak meg a fiatalok a M1RA oktatási programja keretében azon túl, hogy a biztonság megteremtése a nulladik lépés, feladat? Az alábbi videóból kiderül.

2022. 08. 25.

A #közlekedjbiztonságosan kampányunk keretein belül folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden közlekedő nagyobb hangsúlyt helyezzen a biztonságra akár autóval, akár motorral, vagy bármilyen más eszközzel indul útnak. Ebben a - tekinthetjük így - missziónkban számos kiváló partner segít nekünk, ilyen például a többszörös nemzetközi autósport bajnokcsapat, a M1RA.

A közös munkánk eredményeként elkészült újabb, alábbi videóban a csapat mindössze 15 éves versenyzője, Bucsi Attila beszélt a motorsport szeretetéről és arról, hogy egy-egy verseny után a versenymérnökével hogyan értékelik, elemzik a rendelkezésükre álló adatokat, információkat annak érdekében, hogy a fiatal tehetség a következő megmérettetésen még jobban teljesíthessen, és biztonságos körülmények között száguldhasson egyre gyorsabban és gyorsabban a versenypályán.

2022. 08. 18.

Tudta, hogy sok biztonsági fejlesztés, mint a visszapillantó tükör és a tárcsafék is, az autósportból érkezett a közúti járművekbe? És azt, hogy ha éles, sípoló hangot hallunk fékezés közben, az egyértelmű jele annak, hogy a fékbetét elkopott és mindenképpen cserélni kell? És azt meg tudja mondani, melyik az a két eleme egy gépjárműnek, amelyen soha nem szabad spórolni, ha biztonságosan akarunk közlekedni?

Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdésekre ad választ a #közlekedjbiztonságosan kampányunk keretében elkészült újabb online kiadványunk, melyet a többszörös nemzetközi autósport bajnokcsapattal, a M1RA-val közösen állítottunk össze.

A kiadvány az alábbi képre kattintva érhető el.

2022. 08. 11.

Aki jó autószerelőként szeretne dolgozni, annak minden szükséges területen alapos tudással kell rendelkeznie az autó felépítésétől egészen a közlekedésbiztonságig. Ezt a szemléletet követik a többszörös nemzetközi autósport bajnokcsapatnál, a M1RA-nál is, ahol külön oktatási programot indítottak autószerelő diákoknak. A képzés keretében a fiatalok a versenypályán megtapasztalhatják a biztonsági szabályok fontosságát, és ezt a szemléletmódot vihetik magukkal. Autószerelőként tehát képesek lesznek majd arra, hogy szakértelmükkel hozzájáruljanak a kulturált és biztonságos közúti közlekedéshez.

Arról, hogy miről tanulnak, mit tapasztalhatnak meg az autószerelő diákok a M1RA oktatási programja keretében, Vári Dénes, a csapat munkavédelemért is felelős szerelője beszélt a #közlekedjbiztonságosan kampányunk keretében készült videóban.

2022. 08. 05.

Bucsi Attila a magyar autósport egyik nagy tehetsége, amit már tavaly is bizonyított a Swift Cup Europe-ban. A M1RA mindössze 14 éves versenyzője 2021-ben a hat időmérőből négyet megnyert, a tizenöt futamból tízen dobogós helyen ért célba, ötön győzelmet aratott, így a mezőny legjobbja lett.

Arról, hogy miként készült az idei szezonra, milyen célokat tűzött ki az évre és milyen további fejlődési lehetőségeket lát maga előtt a #közlekedjbiztonságosan kampányunk keretében készült videóban beszélt.

2022. 07. 28.

Hogyan viselkedjünk a hátsó ülésen?

Hogyan üljünk, mit tehetünk és mit nem tehetünk egy autó hátsó ülésén ülve menet közben? Mi zavarhatja a leginkább a jármű sofőrjét?

Erről szól a #közlekedjbiztonságosan kampányunk következő videója, amelyet a Hungarian Police Rallye Teammel (HPRT) közösen készítettünk.

A legfontosabb tudnivalókat Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató osztja meg velünk.

2022. 07. 21.

Hogyan célszerű megválasztani a megfelelő sebességet és követési távolságot? Miben nyújt segítséget nemcsak a versenypályán, hanem a közúti közlekedésben is a szimulátoros gyakorlás? Hogyan tudjuk csökkenteni a fizikai sérülés esélyét, mértékét egy esetleges ütközéskor?

Ilyen és ehhez hasonló, érdekes és a mindennapi közlekedés során különösen hasznos tudnivalókat szedtük össze abban a kiadványban, amelyet a #közlekedjbiztonságosan kampányunk keretében a többszörös nemzetközi autósport bajnokcsapattal, a M1RA-val közösen készítettünk.

Az online kiadvány három részből áll, az első rész az alábbi képre kattintva érhető el.

2022. 07. 14.

A biztonságos közlekedés egyik alapja, hogy arra koncentráljunk, amit éppen csinálunk. A forgalomra, a többi közlekedőre, a jelzőlámpákra, az út menti táblákra. Hogy egy autó volánja mögött ülve mennyire zavaró lehet és mennyire elvonhatja a figyelmünket a vezetésről az anyósülésen ülő utasunk tevékenysége, a HPRT-vel közösen készített alábbi videónkból kiderül.

2022. 07. 07.

A #közlekedjbiztonságosan kampányunk első eleme a HPRT-vel együttműködésben készült, abban Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató világítja meg a legfontosabb szempontokat, amelyekre a közlekedés során figyelni kell.