Online e-matrica ütemezővel spórolhatnak az autósok

Hamarosan leállítja viszonteladóinál az éves, országos e-matrica értékesítést a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt., mivel az év hátralévő részében az autósok már jobban járnak a havi e-matricák vásárlásával. A járművezetőket emiatt a társaság ingyenes e matrica ütemezővel is segíti. Az online szolgáltatás már az éves változatnál olcsóbb havi jogosultságot kínálja az autósoknak, amelyeket automatikusan aktivál a vásárló által megadott időpontokban.

Az országos, éves e-matricák mindig a következő év január végéig érvényesek, ami azt jelenti, hogy ezt a típust igazán nyárig éri meg megvásárolni, ezt követően az év hátralévő részében egyre inkább a havi változat jelent pénztárcakímélő választást. A NÚSZ Zrt. értékesítési adatai és a felhasználói szokások ennek ellenére azt mutatják, hogy az év második felében is számottevő a kereslet az éves e‑matricára. 

Ez egyrészt arra vezethető vissza, hogy az autósok sajnos tévesen úgy tudják, az éves e-matrica a vásárlás időpontjától számított egy évig érvényes. Másrészt sokszor a kényelmi szempontok vezérlik a járművezetőket. „Az ügyfelek egy része nem akar vesződni a havi vásárlással, vagy attól fél, hogy elfelejti azt határidőre megvenni, ezért inkább biztosra megy, és marad az éves e-matricánál. Számukra dolgoztuk ki azt az ingyenes szolgáltatást, amellyel, ha kérik, az év végéig automatikusan aktiváljuk megvásárolt havi e-matricájukat” – fogalmazott Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. 

Idén eddig közel 3500 úthasználó vásárolt úgy országos, éves e-matricát, hogy számukra már a havi változat lett volna előnyösebb. Ők a havi matricákra való áttéréssel mintegy 30 millió forintot takaríthattak volna meg. 

Annak érdekében, hogy az autósok ne járjanak rosszul, a NÚSZ Zrt. viszonteladói partnerei számára 2018. október 1-től már nem engedélyezi az országos, éves e‑matrica eladását. Erre kizárólag a társaság ügyfélszolgálati irodáiban és online értékesítési felületén (https://ematrica.nemzetiutdij.hu/) lesz lehetőség. 

A NÚSZ Zrt. értékesítési mutatói alapján elmondható, hogy a járművezetők 2018 első kilenc hónapjában közel 416 ezer darab országos, éves e-matricát vásároltak, ami több mint 16 százalékkal haladja meg a 2017-es értéket (358 ezer darab). Ez idén eddig mintegy bruttó 18 milliárd forintos bevételt jelentett a magyar költségvetés számára.