Új ügyfélbarát fejlesztések az e-útdíj rendszerben

Két fontos változást léptet életbe a NÚSZ Zrt. a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert illetően. Egyrészt központilag 6000 forintra módosítja az alacsonyegyenleg-értesítés funkció minimum értékét, amivel a társaság a bírságolási esetek számának csökkenését kívánja elérni. Másrészt lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók telefonszámot rendeljenek az egyes járművekhez, amelynek segítségével a fedélzeti egység meghibásodása vagy egyéb műszaki anomália esetén értesíteni lehet a jármű vezetőjét.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer négy évvel ezelőtti indulása óta a működési tapasztalatok és a fuvarozók észrevételei alapján folyamatosan fejleszti az alkalmazott technológiai megoldásokat. A társaság az elmúlt években több olyan ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást vezetett be, amelyek segítséget nyújtanak a járművezetőknek abban, hogy úthasználatukat minél könnyebben és pontosabban tudják bevallani, valamint védik őket az önhibájukon kívül bekövetkező sorozatos szabálysértésektől.

Ezek közé tartozik a 2015 júliusa óta elérhető riasztás funkció, amelynek aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak, hogy elkerülhető legyen a sorozatos bírságolás. Egy másik példa az alacsonyegyenleg-értesítés szolgáltatás, amely attól óvja meg az úthasználót, hogy túlságosan lemerüljön az egyenlege, és ne legyen fedezete a folyamatban lévő fuvarok útdíjának kiegyenlítésére.

Ehhez a funkcióhoz kapcsolódik annak az e-útdíj rendszert érintő két fontos változtatásnak az egyike, amelyet a társaság a mai napon léptetett életbe. Ennek értelmében központilag 6000 forintra módosul a minimum értesítési limit azoknál a HU-GO profiloknál, ahol aktívra van állítva a szolgáltatás. A megfelelő határösszeg meghatározása kulcsfontosságú ennél a funkciónál, hiszen a jármű kategóriájához és az útvonaltervben szereplő díjköteles szakaszok jellemzőihez mérten túl alacsonyra állított értéknél a figyelmeztető üzenet valószínűleg már későn érkezik ahhoz, hogy elég idő legyen az egyenleg feltöltésére. A gyakorlati tapasztalatok és a jellemző úthasználati szokások alapján meghatározott 6000 forintos összeg folyószámláként értendő (a számlához tartozó flotta mérete alapján célszerű az értesítési összeget magasabbra emelni). A változtatás nem érinti azokat a HU-GO profilokat, amelyeknél ennél magasabbra állították az értesítési limitet.

A NÚSZ most bevezetendő másik fontos fejlesztése lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók telefonszámot rendeljenek az egyes járművekhez. Ennek segítségével a fedélzeti egység meghibásodása vagy egyéb műszaki anomália esetén a fuvarozó Bevallási Közreműködője értesíteni tudja a jármű vezetőjét, aki ezzel lehetőséget kap arra, hogy még időben orvosolni tudja a problémát. Például úgy, hogy újraindítja fedélzeti eszközt, vagy viszonylati jegyet vásárol a fuvar tervezett útvonalára.

Az e-útdíj rendszert érintő változtatások bevezetésével a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. elsődleges célja az, hogy csökkenjen az érvénytelenített fedélzeti eszközök listájára kerülő járművek száma, ezzel párhuzamosan pedig könnyebben elkerülhetők legyenek a fedezetlen bevallások és az emiatt kiszabott hatósági bírságok.