Viszonylati jegy vásárlási lehetőségek

Viszonylati jegyét megválthatja regisztrált felhasználóként a hu-go.hu felületen a bejelentkezést követően. Amennyiben nem szeretne regisztrálni, online felületünkön vásárolhat alkalmi viszonylati jegyet vagy megtervezheti útvonalát a HU-GO matricával jelölt értékesítési és ügyfélszolgálati pontokon elhelyezett útvonaltervező eszközök segítségével (kioszk vagy számítógép).

Fontos tudnivalók a viszonylati jegyről: 

  • az úthasználat megkezdése előtt fizetendő!

  • kizárólag a megtervezett útvonalra, egy irányban biztosít egyszeri úthasználati jogosultságot!

  • alkalmi viszonylati jegy megváltása, illetve a regisztráció során a tehergépjármű rendszámán lévő felségjelzést kell feltüntetni!

A nem regisztrált felhasználóként vásárolt jegy a vásárlás időpontjától kezdődően a következő naptári nap végéig érvényes, visszaváltására nincs lehetőség. Regisztrált felhasználóként elővételben is megválthatja viszonylati jegyét az úthasználat megkezdését megelőző 30 naptári napon belül, érvényessége a kezdőnap 00 órájától a következő nap 24. órájáig tart. Az ily módon megvásárolt jegy az úthasználat tervezett érvényességi idejének megkezdése előtti nap 24 óráig visszaváltható.

Viszonylati jegy visszaváltása esetén a jegy értéke a regisztrált felhasználó egyenlegén kerül jóváírásra.  

A regisztráció előnyei

  • Az útdíj fizetése egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb.

  • Viszonylati jegy megváltása esetén jelentősen egyszerűbbé válik a vásárlás folyamata. Viszonylati jegy visszaváltásra csak regisztrált felhasználóknak van lehetősége.

  • Csak regisztrációt követően történhet fedélzeti eszköz segítségével az útbevallás.

  • Csak regisztrált felhasználóként van lehetősége előre feltöltött egyenleg terhére történő díjfizetésre.

  • Előre fizetés esetén az ügyfél folyószámla egyenlege a különböző gépjárműveihez rendelt folyószámlái között átcsoportosítható.

  • Többféle fizetési eszközzel egyenlítheti ki az úthasználat díját.

A regisztrációt a hu-go.hu oldalon végezheti el. 

Tájékoztatás az e-útdíj rendszerrel kapcsolatos fontos tudnivalókról, illetve a gépjármű regisztrációkor és viszonylati jegy vásárlásakor a járműadatok megadásának fontosságáról

Az útdíj mértékét a jármű kategóriája és környezetvédelmi besorolása is befolyásolja az út kategóriáján kívül. Fontos, hogy a felhasználó a gépjármű alapadatait (rendszám és felségjelzés), valamint a díjfizetési szempontból releváns további paramétereit (járműkategória és környezetvédelmi besorolás) helyesen adja meg a vásárláskor/regisztrációkor. Amennyiben ezek az adatok helytelenül vannak megadva, jogosulatlan úthasználóvá válik, és akár 110 000 Ft összegű bírsággal is sújthatják.  

A fizetendő díj meghatározásában fontos szerepet játszik tehát a gépjármű környezetvédelmi besorolása, ezért fontos, hogy a járműkategória mellett ezt az adatot is pontosan adja meg viszonylati jegy vásárlása, vagy a gépjármű regisztrálása során. A gépjármű környezetvédelmi (EURO) besorolását a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján állapíthatja meg. Az EURO besorolás megállapításához segítséget nyújt az ezen linken megtekinthető táblázat, mely a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet előírásai alapján tartalmazza, hogy a forgalmi engedélyben feltüntetett jelzések, (amelyek helyett) milyen EURO kategóriáknak felelnek meg. 

Tekintettel arra, hogy a következő időszakban az úthasználati jogosultságokra vonatkozó fokozott ellenőrzések várhatóak, és a díjfizetést befolyásoló járműparaméterek – így például a környezetvédelmi besorolás - helytelen megadása jogosulatlan úthasználatot eredményezhet, ezúton javasoljuk, hogy ellenőrizze a regisztrációjában rögzített gépjármű adatokat, illetve viszonylati jegy vásárlása során is kiemelt figyelemmel vizsgálja meg a fent felsorolt adatok helyességét.